skip to Main Content

De zomer: een dynamische stilstand

Tijdens de moessonperiode trok de Boeddha zich met zijn leerlingen terug op één plaats om er langdurig te mediteren en het onderricht te verdiepen.
Die traditie van de zomerstilstand zet zich vandaag nog voort onder de vorm van onze zomerstages. Het gaat om een negendaagse periode. De eerste vijf dagen (voorbereiding genoemd) bieden de mogelijkheid om een spirituele zin terug te geven aan de dagelijkse handelingen: zazen, de ceremonies, de samu (het werk ten dienst van de gemeenschap), de maaltijden die in de traditionele kommen (oryoki) en in stilte worden genomen alsook alle andere dagelijkse activiteiten. In die periode worden er ook voordrachten gehouden om een of ander aspect van de Dharma in het licht te brengen, worden er initiaties en instructies gegeven in de dojo om de verschillende aspecten van de beoefening te verdiepen (houding, regels, het aanleren van de klanken, van het verloop van de ceremonies). Na een rustdag volgen er nog twee en een half dagen sesshin waarin het onderricht voornamelijk op zazen zelf is gericht.

De mogelijkheden en de plaatsen

België

Zomerstage in Godinne

Periode: 18 – 26 juli.
Plaats: Godinne, tussen Namen en Dinant, langs de oevers van de Maas.
Sessie onder leiding van Meester Roland Yuno Rech.
Meer informatie op de site van de Association Zen Boeddhiste d’Europe.

Frankrijk

La Gendronnière  – nabij Blois in de Loire-streek – is onze hoofdtempel die opgerricht werd door de Japanse Meester Taisen Deshimaru. In juli en augustus kun je er terecht voor 6 zomersessies van negen dagen.
Meer informatie op de site van de Association Zen Internationale
Ruymonji (nabij Straatsburg). Deze tempel wordt geleid door de abt Olivier Reigen Wang-Genh
Periode: Meerdere sessies
Meer informatie op de site van de tempel.
Kanshoji (nabij Limoges). Deze tempel wordt geleid door de abt Jean-Pierre Taiun Faure.
Meer informatie op de site van de tempel.
 

Annemie Genshin

Zazen is gaan waar we niet kunnen gaan, zonder twijfel, zonder angst
met een open hart

Back To Top