skip to Main Content

Nocturne Zen in Centrum ‘Tour à Plomb’.

Het centrum “Tour à Plomb” in Brussel voor een avond helemaal zen. Ontdek onze fotoreportage !

Nocturne - Zen Centrum Tour à Plomb

Japanse Theeceremonie

Thierry Sōwa – 宗輪 – Geerincks – is leerling van Michiko Nojiri sensei van de Urasenkeschool. Slechts vijf leraren hebben het voorrecht om de leer te volgen van deze grote Sensei, erkend in Europa en Japan. Hij beoefent de Chado al meer dan 25 jaar.

Voordracht

Konrad Kosan Maquestieau : “Wat is de eigenheid van zenmeditatie?” Er zijn vandaag talrijke vormen van meditatie en mindfullness-trainingen. Waarin verschilt zen? Welk is de eigenheid van zen?

Initiatie in de zenmeditatie


Tijdens de initiatie gaan we in op de belangrijke aandachtspunten van de meditatie:  de juiste lichaamshouding en het belang van de ademhaling, hoe zitten op het meditatiekussen,  bankje of stoel. We zoeken samen naar de meest comfortabele houding rekening houdend met de mogelijkheden van ieder persoon. De juiste houding van het lichaam is een belangrijk aandachtspunt in de zenmeditatie. 

Workhop chinese Calligraphie

Erik Tchéou beoefent de zenmeditatie en Chinese kalligrafie. Kalligrafie behoort in het Oosten tot op vandaag tot de schone kunsten die alle leerlingen aanleren. Sommigen beoefenen het als de voortzetting van de meditatie met papier, inkt en penselen.

Workhop Ikebana

De Goes geeft een demo van ikebana, de Japanse kunst van het bloemschikken. Ze is Ikebana Master aan de Sogetsu School in Tokyo en boefent de zenmeditatie..
De Sogetsu School is een van de bekendste internationale scholen en biedt bloemschikken dat zowel traditioneel als hedendaags is.

Doorlopend

Expo foto: De wereld van Zen van west naar oost

Deze fototentoonstelling geeft een inkijk in de beoefening van zen: de meditatie, de rituelen, de beelden, de attributen en alles wat bij de beoefening hoort in België, Europa en Japan. De foto’s zijn gemaakt door de zenbeoefenaars die zelf fotograaf of filmmaker zijn.

Kunstvideo : The regarder of sounds,  is een magisch-realistische hommage aan de boeddhistisch mythisch wezen, de bodhisattva Kanzeon – 観世音
Met Luc De Winter (componist), Veerle Peeters (pianiste), Tom Vantorre (DOP) en Konrad Maquestieau ( realisator).
Bekijk de trailer hier

"Zazen is gaan waar we niet kunnen gaan, zonder twijfel, zonder angst met een open hart".

Back To Top