skip to Main Content

Nocturne Zen in Centrum ‘Tour à Plomb’

Nocturne Zen Ikebana Calligraphie Zenmeditatie

Ontdek de wereld van zen – 18/10/23 – 18 uur

De esthetiek van zen wordt gekenmerkt door zijn zuiverheid: een bloem in een vaas, en veel ruimte eromheen. Een kalligrafie in beweging, de schoonheid van het gebaar in de theeceremonie, de bijna tastbare stilte van een zenmeditatie.

Het laat ons toe de vreugde van de eenvoud te ontdekken, gelukkig zijn door eenvoud. Een leven waarin respect voor het milieu centraal staat. Een leven waarin de zenbeoefenaar, in vrede met zijn emoties, niet onnodig consumeert om een tekort te compenseren. Zich volledig bewust zijn van het huidige moment en de eenvoudvan gewoon-zijn, gewoon-zitten, gewoon- ademhalen, gewoon-handelen herontdekken. Op een subtiele manier iets loslaten dat zich verzet tegen de eenvoud van het bestaan.

Het heeft welhaast iets religieus. De handeling
om het handelen. Schoonheid terwille van schoonheid. De precisie van het gebaar.

David Van Reybrouck in “Odes”
 • Conferentie Konrad Kosan Maquestieau

  “Geweldloosheid, een pad naar innerlijke vrede”

  DOORLOPEND
 • Initiatie in de zenmeditatie

  Annemie Genshin Van Attenhoven beoefent sinds 23 jaar de zenmeditatie en is een geconfirmeerd leraar.

  Iedereen is welkom om een initiatie in de zenmeditatie te volgen begeleid doorAnnemie Genshin Van Attenhoven afwisselend in NL en FR.

  Tijdens de initiatie gaan we in op de belangrijke aandachtspunten van de meditatie: de juiste lichaamshouding en het belang van de ademhaling, hoe zitten op het meditatiekussen, bankje of stoel. We zoeken samen naar de meest comfortabele houding rekening houdend met de mogelijkheden van ieder persoon. De juiste houding van het lichaam is een belangrijk aandachtspunt in de zenmeditatie.
 • Workshop Chinese Calligraphie

  Erik Tchéou beoefent de zenmeditatie en Chinese kalligrafie. Kalligrafie behoort in het Oosten tot op vandaag tot de schone kunsten die alle leerlingen aanleren. Sommigen beoefenen het als de voortzetting van de meditatie met papier, inkt en penselen.
 • Workhop Ikebana

  Anne De Goes geeft een demo van ikebana, de Japanse kunst van het bloemschikken. Ze is Ikebana Master aan de Sogetsu School in Tokyo en boefent de zenmeditatie. De Sogetsu School is een van de bekendste internationale scholen en biedt bloemschikken dat zowel traditioneel als hedendaags is.
  Wordt nog aangevuld
 • Bekijk de foto’s van de vorige versie

"Zazen is gaan waar we niet kunnen gaan, zonder twijfel, zonder angst met een open hart".

Back To Top