Skip to content

De zen geest in het dagelijks leven

De rijkdom van de boeddhistische spiritualiteit is niet beperkt tot de beoefening van de zitmeditatie. Hoewel zazen de basis vormt van de zen geest, kun je deze toestand ook ervaren in de verschillende aspecten van het dagelijks leven.

De kunst van de concentratie

Concentratie is het vermogen om zijn aandacht te richten op een activiteit gedurende een lange periode, zonder afgeleid te worden. In de moderne samenleving vormt de alomtegenwoordigheid van schermen (iPads, smartphones, enz.) een afleiding: we gaan snel en meestal onbewust van de ene activiteit naar de volgende.
De beoefening van concentratie in zen spoort ons aan om aandacht te besteden aan wat we doen, zowel bij een computer als bij het snijden van groenten. Zich volledig bewust zijn van het moment, het huidige moment leren waarderen, wordt een rijkdom in ons dagelijks leven.

De eenvoud herontdekken

De esthetiek van zen wordt gekenmerkt door zijn zuiverheid: een bloem in een vaas, en veel ruimte eromheen. Voorbij deze verfijnde stijl, is het aan de beoefenaar om de vreugde van de eenvoud te beleven. Een leven smaken waarin we niet gehecht zijn aan materiële
dingen: «een gelukkige soberheid» zoals Pierre Rabhi het zo goed verwoordt. Een leven waarin respect voor het milieu centraal staat. Een leven, waarin de beoefenaar, in vrede met zijn emoties, niet onnodig consumeert om een tekort te compenseren.

De zin van rituelen

In zenkloosters, dojo’s of groepen, geven rituelen een andere dimensie aan de beoefening van meditatie. Ceremonies helpen om ons te harmoniseren met de anderen, en worden vaak opgedragen «aan het welzijn van alle wezens». Tijdens de maaltijden, vooral tijdens retraites, nodigen de boeddhistische gezangen ons uit om dankbaar te zijn voor alles wat heeft bijgedragen aan het simpele feit dat er eten is, en om stil te staan bij degenen die minder geluk hebben. Meditatie gaat veel verder dan enkel persoonlijke ontwikkeling.

Back To Top