Skip to content

Sesshin – meditatieweekend

Een sesshin- meditatieweekend of retraite – is een periode waarop we ons afzonderen om in alle rust en kalmte te mediteren. Tijdens een retraite ligt de focus op de zitmeditatie. Het is de perfecte gelegenheid om jezelf onder te dompelen in het hart van de zenspiritualiteit.

Sesshin betekent letterlijk “de geest tot rust brengen” dankzij de beoefening van zazen  – zitmeditatie, eenvoudige rituelen, stille maaltijden en gezamenlijke activiteiten zoals koken, tuinieren, poetsen, boekhouding enz…

De dagen verlopen volgens een strikt schema, afwisselend tussen zazen, ceremonies, samu (gezamelijke activiteiten zoals koken, afwassen, boekhouding enz.. ) en maaltijden in stilte genomen. Deze structuur maakt het de beoefenaars mogelijk zich te laten leiden en alle energie in zazen te investeren zonder zich zorgen te maken over de organisatie.

Iedereen kan aan een sesshin deelnemen. Beginners krijgen een aangepaste ontvangst waarbij uitleg wordt gegeven over de meditatiehouding en het verloop van een dag.

Erkende leraren onderwijzen tijdens deze sesshins en je kan hen vragen stellen (mondo) om je inzicht in het zenboeddhisme te verdiepen.
Sesshins duren gemiddeld 2 tot 9 dagen.

Sesshin met onderricht door zenmonnik en leraar Konrad Kosan Maquestieau

Back To Top