Skip to content

Zen en zazen

In het begin van de 20ste eeuw ontdekt het Westen het zenboeddhisme via de kunsten zoals aikido, de theeceremonie, bloemschikken of Japanse tuinen.

De diepgang van zijn filosofie en de zuiverheid van de esthetiek zorgde voor een omvangrijke hype in artistieke en intellectuele kringen …zonder dat dit echter leidde tot een beoefening waarvan zazen, de zenmeditatie, de bron is.

De beoefening van zazen is niet alleen van belang maar noodzakelijk voor onze westerse samenleving met zijn vele uitdagingen. De Boeddha bereikte de ware vrijheid 2 600 jaar geleden dankzij de meditatie. En vandaag is het nog altijd door middel van zazen dat we een leven dat zinvol is kunnen ervaren, verankerd in het huidige moment, open voor de natuurlijke veranderingen van het bestaan.

Door regelmatig te oefenen, kunnen we een innerlijke stabiliteit herontdekken, een standvastigheid – die ons toelaat om met vertrouwen de verschillende stadia van het leven tegemoet te gaan. Zazen geeft ons een kostbare gelegenheid: de ervaring van onbeweeglijkheid en stilte. Blijven zitten wanneer alles beweegt, leren stil te blijven als de wereld in volle snelheid voortraast en leren zich te onthechten zijn enkele van de weldaden van zenmeditatie.

 

Back To Top