skip to Main Content

Zenmeditatie in Halle

Je kan zazen – zitmeditatie – beoefenen in een dojo = plaats waar beoefend wordt.

Ongeacht je herkomst, geloofsovertuiging, leeftijd, geslacht, moedertaal of wat dan ook, ben ook je welkom in de dojo. We beoefenen de zenboeddhistische meditatie. De Shodo Dojo bestaat uit twee plaatsen: Halle en Brussel Centrum.

Om de beoefening van zenmeditatie te beginnen kan je best naar een dojo gaan. Je zal er monniken, nonnen en ervaren beoefenaars ontmoeten om je te begeleiden. Zijzelf hebben bij zenleraren of ervaren leerlingen zazen geleerd gedurende vele jaren. Vervolgens worden beginners aangemoedigd om samen met ervaren beoefenaars te zitten in een geest van wederzijds delen, wat een van de belangrijke principes van zen is. Elke plaats is verbonden met een leraar die er verantwoordelijk is voor de beoefening.

Halle: 2X per week mogelijkheid tot zenmeditatie

De meditatie wordt begeleid door zenleraar Konrad Kosan Maquestieau bijgestaan door ervaren monniken en/of nonnen.

Shodo dojo Halle

Villa Heulenberg
Edingensesteenweg 457 – 455
1500 Halle

  • zondag van 10 tot 11.30 uur
  • dinsdag van 19.30 tot 21 uur
  • Een volledige meditatiesessie duurt anderhalf uur waarvan we eerst 30 minuten zitten. Daarna doen we 10 minuten stapmeditatie. We zitten opnieuw 30 minuten en eindigen met het reciteren van het hartsoetra.

Beginners

Beginners kunnen op bepaalde dagen een initiatie volgen. Alle informatie vind je hier.

Praktisch

Er wordt een bijdrage gevraagd van 6 euro per zazen of 30 euro per maand. Verminderd tarief is het 4 euro/20 euro.

Deze bijdrage komt integraal de werking van de dojo ten goede: aankoop van materiaal ( wierook, instrumenten, kussens enz… ) , het voeren van publiciteit, organiseren van activiteiten, enz.

Contacteer ons 

Telefoon: 0484/173528
Mail: annemie@zenhalle.be

Meditatiestages

Naast de dagelijkse beoefening kan men ook aan stages deelnemen, die sesshins genoemd worden. Sesshin betekent ‘zijn geest tot rust brengen‘.

Een sesshin is voor iedereen toegankelijk. Ook beginnelingen kunnen er terecht voor een eerste, kennismaking met de beoefening van de zenmeditatie.

Tijdens een sesshin worden alle dagelijkse handelingen – groenten snijden, koken, afwassen, opruimen, zitten, stappen enz. – beoefend in dezelfde geest en met dezelfde concentratie als de meditatie: Aan een sesshin deelnemen is leren de geest van zenmeditatie te integreren in dagelijkse activiteiten.

De retraitedagen zijn hebben een uurrooster waarin perioden van zazen, ceremonies, werk voor de gemeenschap en maaltijden die over het algemeen in stilte worden genuttigd, elkaar afwisselen.

Deze structuur stelt de beoefenaar in staat zich te laten leiden en al zijn energie in zazen te steken, zonder zich zorgen te maken over de organisatie. Gecertificeerde meesters geven tijdens deze sesshins les en bieden de mogelijkheid tot vragen en antwoorden (mondo) om het begrip van het zenboeddhisme te verdiepen. De sesshins duren gemiddeld 2 tot 9 dagen.

Back To Top