Skip to content

Het naaien van de kesa

Het naaien van de kesa is een traditionele activiteit in de traditie van het Sôtô zenboeddhisme. Kesa betekent letterlijk “het kleed van Boeddha”. Tot op vandaag naaien we de kesa op dezelfde wijze als destijds Boeddha dat deed ongeveer 2600 jaar geleden. De structuur van een kesa heeft de vorm van een rijstveld. Het naaien ervan vraagt een grote concentratie en rust van de geest.

De beoefening van de zenmeditatie vereist geen speciale outfit. Het is mogelijk om te oefenen in losse en neutrale kledij. Omdat de zenmeditatie echter geen wellness techniek is, maar een spiritueel pad, kunnen degenen die dat wensen, vragen om de boeddhistische voorschriften te ontvangen. Dat gebeurt tijdens een ceremonie – jukai ceremonie – waar je een kesa (rakusu) ontvangt die je meestal zelf hebt genaaid. Deze kesa draag je tijdens de meditatie en andere spirituele activiteiten.

De verantwoordelijke van het naaien van de kesa is zenmeester Kosan Konrad Maquestieau en wordt daarbij geassisteerd door zennon Gisèle Keï Sen Couvreur.

Plaats: Sho Do Dojo Halle

Back To Top