Skip to content

🙇‍♀️ Sampai doen

Prosternation - Sampai

Door sampai te doen kunnen we terugkeren naar ons oorspronkelijke punt. Door je voorhoofd op de grond te laten rusten, kun je je lichaam weer in balans brengen“. – Meester Taisen Deshimaru

🙇‍♀️ Tijdens de ceremonie die volgt op een zazen meditatiesessie beoefenen we sampai, een serie van drie prosternaties. “San” betekent “drie”, en “pai” de prosternaties zelf. “Sanpai” of “Sampai” drukt het opgeven van het ego uit, evenals respect en diepe dankbaarheid jegens de Drie Schatten: de Boeddha, de Dharma (de leer) en de Sangha (de gemeenschap).

Prosternaties vindt plaats in drie fasen: eerst worden de handen samengevoegd, dan worden de knieën opgetrokken en ten slotte wordt het voorhoofd op de grond geplaatst. De handpalmen worden dan aan weerszijden van het hoofd naar de hemel gericht om symbolisch de voetstappen van de Boeddha te ontvangen. Het zenritueel sluit elke notie van dualiteit uit, en dus ook van aanbidding of verering van een extern object. Een prosternatie is daarom een gebaar van eenheid tussen lichaam en geest, boven en onder, de mens en de kosmos.

Back To Top