Skip to content

Herbronnen: de tijd van het niets doen

“Druk.”, is een veel gehoord antwoord op de vraag “Hoe gaat het?”. We hebben het allemaal ontzettend druk. Niet alleen op ons werk, maar ook in onze eigen vrije tijd waar we in principe zelf baas zouden moeten zijn over onze dagindeling. Er valt altijd iets belangrijks te doen. En de vreemdsoortige ratrace zet zich ook dààr voort.
Onlangs kwam ik een leuke quote van de Duitse filosoof Nietzsche tegen die honderdvijftig jaar geleden al zei: “Tegenwoordig schaamt men zich voor zijn rust; lange overpeinzingen bezorgen iemand bijna gewetenswroeging. Men denkt met het horloge in de hand, zoals men het middagmaal gebruikt met het oog op de beursnotering.”
Kunnen we zonder gewetenswroeging ons werk loslaten? Onze activiteiten? Onze hobbies? En bij uitbreiding ook al onze mentale bezigheden? In één woord: kunnen we onszelf eens helemaal loslaten?

Vakantietijd

De vakantie is voor velen de tijd waarnaar men hunkert om zich los van de dwingende werkschema’s te herbronnen, tot rust te komen en te genieten van het moment. Velen slagen daar echter niet in. Ook tijdens de vakantietijd moet er, het mobieltje in de hand (één oog op de sociale netwerken het andere op onze inkomende mails), van alles gedaan worden en heeft men het druk
De beoefening van zazen, de meditatie, brengt in dit opzicht een nieuw perspectief aan: het is de tijd van het niets doen. Werkelijk niets doen! Het betekent wel een radicale ommekeer: onbeweeglijk zitten en zich op elke ademhaling concentreren waarbij men zich onvoorwaardelijk overgeeft aan het moment. Zazen sluit het onderricht van Boeddha omtrent de juiste aandacht of waakzaamheid in: het is één van de acht paden naar verlichting, één van de voorwaarden voor een volwaardig volwassen leven.

Terugkeren naar wat is

Herbronnen is in de eerste plaats terugkeren naar wat is. Elk moment herbergt in zich de kracht om te herbronnen. Het is dus een kwestie om naar die kracht te delven. In ons. Niet buiten ons.
Herbronnen begint precies bij het ophouden wat dan ook op te zoeken. Hoe doe je dat? Dat is de toegang tot de zazenbeoefening.
Konrad Maquestieau
[button color=blue url=http://zenhalle.be/de-zomer-een-dynamische-stilstand]Waar beoefenen tijdens de zomermaanden[/button]  

"Zazen is gaan waar we niet kunnen gaan, zonder twijfel, zonder angst met een open hart".

Back To Top