Skip to content

Covid 19 regels: een spirituele beoefening

Het volgen van de covid19 – regels brengt ons regelrecht naar onze Boeddhistische beoefening. Voor ons zijn het eigenlijk geen regeltjes maar is het een spirituele beoefening in aandacht. Het is die kwaliteit van onze aanwezigheid in de wereld die we dagelijks in de meditatie beoefenen. Meditatie is zoals velen denken geen concentratie op één punt. Tijdens de zenmeditatie hebben we een ruime en zachte blik en zijn de ogen ontspannen. We zien als het ware wat er in onze rug gebeurt. Het is een praktijk van volledig aanwezig te zijn in de wereld, zeker geen dromerige bezigheid. 

Deze aandacht is niet enkel voorbehouden voor de meditatie, integendeel, het is de bedoeling om deze meditatie voort te zetten in ons dagelijks leven op ieder moment in alle onze acties. We proberen de aandacht die we in de meditatie beoefenen de ganse dag aan te houden. Daarom wordt zenboeddhisme ook wel eens de religie van het dagelijks leven genoemd.

We zouden zelfs kunnen zeggen dat de covid19-regels een hulp zijn om onze aandacht op peil te houden. Mondmasker en zeep niet vergeten als we buiten gaan, afstand houden in de winkel, de juiste looprichting vinden op straten en in de winkels en vooral de afstand bewaren tegenover andere mensen. Het is veel om op te volgen maar het was nog nooit zo gemakkelijk om voor anderen te zorgen of  in het beste geval een leven te redden, gewoon afstand houden en handen wassen. Het is die aandacht die niet enkel in periodes van Covid-19 levens kan redden maar in de vele hindernissen die op onze weg liggen een oplossing kan bieden. 

En we gaan ervoor zonder angst of twijfel en met een open hart. Het is een manier om met waardigheid en moed in het leven te staan. Het straalt medeleven uit voor iedereen, ongeacht over wie het gaat. De corona crisis vertelt ons dat het huidige moment het enige is dat telt.

"Zazen is gaan waar we niet kunnen gaan, zonder twijfel, zonder angst met een open hart".

Back To Top