Skip to content

De werkelijkheid beschrijven of de werkelijkheid ervaren?

Op een dag vraagt een monnik aan Meester Roya Ekaku van het District Joshu: Er wordt gezegd dat het Universum zuiver is en zijn oorspronkelijk vorm toont. Hoe is het voor hem mogelijk om bergen, rivieren en de aarde te manifesteren ?
Roya Ekaku zei: Heel het Universum is zuiver en toont zijn originele vorm. Hoe is het voor hem mogelijk om bergen, rivieren en de aarde te manifesteren!
Commentaar van Gudo Nishijima:
“Bergen, rivieren en de aarde bestaan niet tenzij als etiketten die een poging zijn om iets te beschrijven dat uiteindelijk verder reikt dan elke beschrijving: de oorspronkelijke vorm van het zuiver Universum. Deze oorspronkelijke vorm is geen vaag idee of geest die ergens zweeft. Het is niets anders dan de realiteit zelf. Het is de bergen, de rivieren en de aarde.
(…) Men kan de realiteit beschouwen als zuiver en als de oorspronkelijke vorm van het Universum, of men kan ze zien als bergen, rivieren en de aarde; maar uiteindelijk bevindt zij zich voorbij elke beschrijving. Zij moet rechtstreeks ervaren worden. De beoefening om de realiteit rechtstreeks te ervaren, heet zazen.”
Bron: Master Dogen’s Shinji Shobogenzo, 301 koans stories – p. 10
Credit foto: https://www.flickr.com/photos/peterfenda/ – onder CC-licentie. Foto van Crno jezero (Black lake) in Nationaal Parc Durmitor (Montenegro).

"Zen is de kunst met alle dingen te dansen."

Back To Top