Skip to content

Een Gingko biloba in de tuin van het Stilte Paviljoen

Gingko Arbre

Half juli kreeg een Gingko biloba boom een plaats in de tuin van het Stilte Paviljoen boom.

De gingko komt oorspronkelijk uit China en is de unieke vertegenwoordiger van een bomen soort die al lang verdwenen is. Deze bomen soort, misschien wel de oudst bekende, zou meer dan 270 miljoen jaar geleden zijn verschenen, lang voor de dinosauriërs.

De boom wordt in Azië vereerd om zijn veerkracht en uitzonderlijke levensduur. In China zouden sommige specimens van deze boom meer dan 3000 jaar oud zijn en meer dan 100 van hen zouden meer dan 1000 jaar oud zijn. 

Ginkgo wordt in de boeddhistische cultuur beschouwd als een “heilige” boom. Hij wordt vaak geplant in boeddhistische tempels en Japanse tuinen vanwege zijn schoonheid en lange levensduur.

Boeddhistische priesters kweekten en plantten gingko rond pagodes en andere tempels vanwege zijn beschermende eigenschappen, met name om vuur af te weren.

Inderdaad is de gingko een “vuurboom”: als er brand is, laat de boom sap naar zijn uiteinden stromen, waardoor hij zeer moeilijk te verbranden is. In 1923 zou een Japanse tempel een brand hebben overleefd, beschermd door de ginkgohagen eromheen.

De boom werd rond 800 na Christus vanuit China in Japan geïntroduceerd, in dezelfde tijd als het boeddhisme. Deze “heilige” boom werd bij tempels gekweekt en kreeg daardoor de bijnaam “Japanse tempelboom”. Voor de boeddhisten is het de ‘boom van hoop’, ook vanwege de geneeskracht die al sinds 2800 voor Christus word beschreven in de Chinese literatuur. De bladeren zouden goed zijn voor de bloedcirculatie, het geheugen en de longen.

De deugden en eigenschappen van Gingko biloba zijn indrukwekkend. Zijn ongelooflijke weerstand tegen vervuiling, ziekte en mutagene factoren heeft ervoor gezorgd dat hij zich aan alle omgevingen heeft kunnen aanpassen, zelfs in steden, en door de eeuwen heen en in alle klimaten heeft kunnen overleven.

Een extreem voorbeeld van zijn veerkracht is het feit dat het de eerste boomsoort was die weer aangroeide nadat de atoombom ontplofte in Hiroshima op 6 augustus 1945. Zes gingko bomen op minder dan twee kilometer van het hypocentrum overleefden. Tot op de dag van vandaag leven deze bomen nog steeds. Een teken van hoop en hergeboorte na een ongeëvenaarde menselijke catastrofe. 

We hopen dat deze prachtige boom voor vele jaren over onze nieuwe dojo zal waken.

Back To Top