Skip to content

In de samenleving

De shodo dojo neemt deel aan het maatschappelijk debat in thema’s die te maken hebben met het welzijn van de samenleving. Dit kunnen onderwerpen zijn uit verschillende domeinen en met verschillende invalshoeken: zenmeditatie, mindfulness, zen @ work, klimaat, rituelen, interreligieuze dialoog , dierenwelzijn enz. . .

Het Zen Boeddhistisch Centrum neemt deel aan de November Wereldmaand die jaarlijks plaatsvindt in Halle.
Ook kunst is heel present in onze activiteiten. We tellen heel wat artiesten onder de beoefenaars.

Interreligieuze dialoog

Intro + link

Conferentie en debat

Klimaatverandering en spiritualiteit

Schrijver Jeroen Olyslaegers en Zenmonnik Konrad Kosan Maquestieau gingen met elkaar in gesprek en tasten, elk vanuit een ander invalshoek de grenzen af tussen spiritualiteit en klimaat. Marc De Coster, organisator van de Wereldmaand, was erbij om het geheel in goede banen te leiden .

Een debat in de Oude Post, sfeervol aangekleed door de mensen van de November Wereldmaand waar “Verbinden” dit jaar ook weer de mantra is. Hoe zou anders kunnen, op bijna elke pagina van het pamflet “Wij zijn het klimaat”  volgen deze letters elkaar op v-e-r-b-i-n-d-e-n.

Een zenvol leven

Dharmatalk van Annemie Genshin in Ehipassiko Boeddhistisch Centrum in Antwerpen over het dagelijks leven in een Europese ZenBoeddhistische tempel.
In zentempel Ryumonji in de Elzas (Frankrijk) proberen we de beste voorwaarden te vinden voor een manier van leven die aangepast is aan de noden van de hedendaagse Europeanen. Beluister de podcast die begint met een geleide meditatie van 10 minuten.

Activiteiten

Klimaat

Net voor Boeddhisten is het een evidentie om op elk moment een steentje bij te dragen aan het klimaat . De mens is de natuur, maakt deel uit van de natuur samen met alle levende wezens, de mens is het klimaat.

Het dagelijks leven van een boeddhist is hier en nu met volle aandacht de dingen op een zo goed mogelijke manier doen: hoe consumeer ik, hoe verplaats ik me, wat verwarm ik me, hoe was ik mijn haar, wat eet ik, wat zijn de gevolgen van mijn acties? 

Het is niet nieuw, 2500 jaar geleden zei de Boeddha al: 

“Er is geen plaats waar mensen aan de gevolgen van hun daden kunnen ontsnappen”.

Aandacht voor het klimaat uit zich in elke actie van ons dagelijks leven .

Zwerfvuil ruimen in de stad

Vertrek aan de dojo

Back To Top