Skip to content

Ilja Leonard Pfeijffer is helemaal zen

In zijn Brieven uit Genua (2016) schrijft de Nederlandse auteur Ilja Leonard Pfeijffer over de kunst van Aikido o.a. het volgende – p. 520

Al deze op het oog onbenullige handelingen zijn essentieel als voorbereiding op de training. Ze vormen een noodzakelijke rite de passage. Ze helpen je om de beslommeringen van het dagelijkse leven achter je te laten en binnen te treden in een nieuwe wereld. Ze creëren nederigheid en aandacht. En die nederige aandacht voor details, die zanshin heet, is datgene wat je in staat stelt om te leren, datgene wat je in leven zal houden op het slagveld en datgene waaraan je in het dagelijks leven misschien het meeste hebt. Ik heb geleerd om af te wassen wanneer ik de afwas doe. Ik heb geleerd om geconcentreerd te zijn wanneer ik koffiezet. Ik heb geleerd dat het belangrijk is om zelfs de nederigste klusjes die ik doe goed te doen. Hoe denk ik ik het ooit voor elkaar te krijgen om een literair meesterwerk te schrijven, een roman of een gedicht dat beklijft, als ik niet eens de concentratie kan opbrengen om mijn aanrecht schoon te maken zonder dat er kruimeltjes blijven liggen? Zanshin is datgene wat ze je bijbrengen als je in de leer gaat bij een zenklooster. Hoe denk je ooit de kosmos te kunnen begrijpen als je de aandacht niet kunt opbrengen om de binnenplaats te vegen? Want meer dan dat valt er niet te begrijpen van de kosmos. Het vegen van de binnenplaats is alles wat je hoeft te leren. Als je in staat bent met volledige aandacht bij je taak te zijn in het hier en nu, heb je alles geleerd wat er te leren valt. Multitasken is de grootste nonsens die er bestaat, en de ziekte van deze tijd. In volledige aandacht voor één enkel ding manifesteert zich de ware wijsheid.

"Zazen is gaan waar we niet kunnen gaan, zonder twijfel, zonder angst met een open hart".

Back To Top