Skip to content

Onze traditionele Japanse theeceremonie in beeld

Japanse theeceremonie
De theeceremonie maakte deel uit van de November Wereldmaand in Halle dat dit jaar als thema heeft “In Balans”

Beleef een traditionele Japanse theeceremonie volgens de eeuwenoude regels van de chado – 茶道.


Chado – 茶道 is een Japanse traditie waarin de voorbereiding van groene “Matcha” thee plaatsvindt. Net zoals de zenmeditatie bevordert Chado een juiste lichaamshouding, openheid voor de medemens en de belevenis van elk ogenblik.
Sen no Rikyu, een theemeester uit de 16de eeuw, ligt aan  de basis van het huidige ritueel en de vier fundamentele principes van Chado:

  • Wa of Harmonie – tussen de gastheer en de gasten – in overeenstemming met de seizoenen en de tijd die voorbijgaat.
  • Kei of Respect – voor elke gast en voor elk object.
  • Sei of  Netheid – er wordt een grote aandacht besteed aan het zuiver maken van de objecten. Een bescheiden gebaar dat tot doel heeft klaarheid te scheppen in geest en lichaam. Men laat zijn zorgen achter zich en komt nederig de kamer binnen.
  • Jaku of Sereniteit – is het aanbieden van een kop thee aan iemand, om het even wie, van waar hij ook komt en zonder bijgedachten.

De theeceremonie werd op de traditionele manier uitgevoerd door “maître de thé” Thierry Sōwa  – 宗輪 –  Geerincks bijgestaan door zijn assistente Elise Piquemal. Beide personen zijn in traditionele klederdracht.
Thierry Sōwa – 宗輪 – Geerincks – maître de thé – is leerling van Michiko Nojiri sensei van de Urasenkeschool. Slechts vijf leraren hebben het voorrecht om de leer te volgen van deze grote Sensei, erkend in Europa en Japan. Hij beoefent de Chado al meer dan 25 jaar.

De traditie van de theeceremonie deed zijn intrede in Japan vanaf de 9de eeuw. Boeddhistische monniken brachten de theeceremonie mee naar Japan vanuit China waar ze het zenboeddhisme gingen bestuderen. Enkele eeuwen later, in de 16de eeuw, werd Sen no Rikyu theemeester van Oda Nabunoga en Hideyoshi. Rikyu vereenvoudigde het ritueel en maakte gebruik van bamboe en Japanse keramiek.

 

 
 
 
 

"Zazen is gaan waar we niet kunnen gaan, zonder twijfel, zonder angst met een open hart".

Back To Top