Spiritualiteit en Klimaatverandering
Schrijver Jeroen Olyslaegers en Zenmonnik Konrad Kosan Maquestieau gingen met elkaar in gesprek en tasten, elk vanuit een ander invalshoek de grenzen af tussen spiritualiteit en klimaat. Marc De Coster, organisator van de Wereldmaand, was erbij om het geheel in goede banen te leiden .
Een debat in de Oude Post, sfeervol aangekleed door de mensen van de November Wereldmaand waar “Verbinden” dit jaar ook weer de mantra is. Hoe zou anders kunnen, op bijna elke pagina van het pamflet “Wij zijn het klimaat” volgen deze letters elkaar op v-e-r-b-i-n-d-e-n.
Het thema klimaat is aanwezig in de verschillende activiteiten maar op 7 november wordt het belang van de spiritualiteit gewikt en gewogen. Jeroen Olyslaegers en Kosan Maquestieau slagen erin het aanwezige publiek te boeien met een humane visie die niet alleen peilt naar de technische oplossingen maar de ziel van de maatschappij en de mens doorgronden op een spirituele manier waar humor niet ontbreekt.
Jeroen Olyslaegers
“ Er staat een rekening open die moet worden betaald.”
Je kan het debat herbeluisteren op deze link.
https://www.facebook.com/zenboeddhistischedojohalle/videos/470997510427097/
Schrijver Jeroen Olyslaegers (“Wij”, “Winst”, “WIL”, “Mount Olympus”, winnaar Fintro Literatuurprijs, Arkprijs van het Vrije Woord) heeft een scherpe pen en analyseert steeds gevoelige sociale thema’s en de relatie tussen de mens en zijn ruimere omgeving.
In 2019 deed hij de eindredactie van het bekende pamflet “Wij zijn het klimaat” op basis van de brieven die Anuna De Wever en Kyra Gantois hadden geschreven naar politici, ouders, grootouders en studenten.
Zenboeddhistisch monnik Konrad Kosan Maquestieau schenkt vanuit zijn praktijk als zenboeddhist aandacht aan onze relatie met de natuur en onze omgeving.
De historische Boeddha had immers, 2600 jaar geleden reeds de Leer van Onderlinge Afhankelijkheid geformuleerd.
“ Ik zal je de Dhamma uiteenzetten:
wanneer dit is, wordt dat
door het ontstaan van dit, ontstaat dat;
wanneer dit niet is, wordt dat niet
door het ophouden van dit houdt dat op.” Bouddha, Majjhima Nikaya, II – 32