Skip to content

Moslima vieren vrouwendag met interreligieuze dialoog

De positie van de vrouw in de verschillende religies

De vrouwen maken deel uit van de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap. Ik kende ze voorheen enkel van hun opruimacties op 1 januari en grijp deze gelegenheid dankbaar aan om ze beter te leren kennen.

De namiddag gaat door in de parochiezaal van Kruishoutem, een deelgemeente van Dilbeek waar ook hun moskee staat. Ik kom als eerste spreker toe in het zaaltje waar ik me plots in een andere wereld bevind. Er heerst een serene, kalme en warme sfeer en ik word door Sabahet Ullah met veel respect ontvangen. Deze moslima organiseren elke maand samen een activiteit zoals deze. Ze spreken allemaal vloeiend Nederlands en voelen zich duidelijk goed in hun geloof. Je voelt de spiritualiteit in alles wat ze doen en zijn. 

De jaarlijkse vrouwendag stellen ze in het teken van de interreligieuze dialoog. Een fijn initiatief in deze maatschappij waar spiritualiteit niet op veel aanzien kan rekenen. En al direct merk ik dat het ook zinvol is: iedereen verwachtte een Aziatische persoon voor de Boeddhisten. Blijkbaar heerst er in de samenleving nog altijd een erg exotisch beeld van het Boeddhisme ondanks het grote aantal westerse beoefenaars. Tijd dus om mekaar beter te leren kennen.

De presentatie kan beginnen voor een volle zaal, Sabahet Ullah heeft alles tot in de puntjes georganiseerd. Het wordt een interessante voorstelling gevolgd door vragen en antwoorden. En zoals altijd merk ik dat wanneer een geloof op een authentieke manier wordt beleefd, de overeenkomsten duidelijk de bovenhand halen. En het  vrouwelijk aspect maakt het nog zinvoller.  We bevinden ons volledig buiten alles wat met macht te maken heeft. Een kleine parochiezaal in Vlaanderen waar een groot gebeuren plaatsvindt en waar wederzijds begrip en interesse de bovenhand halen.

En dan had ik nog het geluk om  kennis te  maken met Alona Lyubayeva, gewezen Vlaams diversiteitsambtenaar, en van Oekraïense afkomst. Ze was de spreker voor de orthodox christelijke gemeenschap. Een leuke ontmoeting!

Daarna volgt een lekkere maaltijd klaargemaakt door de gemeenschap. Ik krijg een warm gevoel als ik terugdenk aan deze namiddag.

Proficiat aan Sabahet Ullah en de Ahmadiyya Moslim Gemeenschap. Inspirerend initiatief.

"Zazen is gaan waar we niet kunnen gaan, zonder twijfel, zonder angst met een open hart".

Back To Top