Skip to content

STOP met multitasking

stress
Stress door Jens Winkler

Twee dingen tegelijkertijd doen

De gerenomeerde Vlaamse neuropsychologe Elke Geraerts schrijft in haar boek “Mentaal kapitaal” (Lannoo, 2015) p. 152:

Een in de wetenschappelijke wereld welbekend feit is dat mensen niet kunnen multitasken. Computers kunnen het, maar mensen niet. Dat mogen we heel jammer vinden, maar het onderzoek is unaniem: mensen kunnen geen twee dingen tegelijk doen. En nee, eer je erover begint, ook vrouwen niet.

Zenmeester ten alle tijden hebben dit geweten: één ding per keer doen. Eén ding en niet meer! “Als ik eet, eet ik. Als ik werk, werk ik. Als ik rust, rust ik.” is een bekende zen-uitspraak.
En toch blijven we hardnekkig in de boosheid volharden. We denken dat we kunnen autorijden en bellen tegelijkertijd (trouwens bij wet verboden – maar we blijven het doen). We denken dat we op straat kunnen lopen en tegelijkertijd onze e-mails op de smartphone raadplegen. Vandaag is er zelfs een nieuwe woord voor de mensen die hieraan verslaafd zijn: smombies. We denken dat we tegelijkertijd ons ontbijt kunnen nemen en de krant kunnen lezen…
U denkt dat dit maar kleine details zijn uit ons complex dagelijks leven ?

Multitasken brengt ongeluk

Elke Geraerts blijft hameren op dezelfde nagel – tot we onze oren spitsen en stilaan beginnen te beseffen dat er wél degelijk iets aan de hand is met het multitasken.
Op p. 154 vinden we:

Onderzoek toont aan dat wanneer je met een taak bezig bent, zoals het lezen van een rapport, maar wordt afgeleid door een e-mail, het gemiddeld 25 minuten duurt alvorens je volledige aandacht weer is gericht op het lezen van het rapport. Multitaskers zijn bovendien tot 40 procent minder productief en ook beduidend minder creatief. (…)
Multitaskers krijgen hun taken moeilijker afgewerkt en maken meer fouten. Multitasken heeft een negatief effect op je geheugen, je IQ en zelfs op je relaties. Eten combineren met en andere taak is schadelijk voor de gezondheid en werken aan verschillende taken tegelijk zorgt voor fysieke stress. (…)
Onze focus gaat veloren, het wordt onmogelijk om bewust nieuwe informatie te verwerken, we verliezen onze zelfcontrole en het maakt ons ook nog eens ongelukkiger. (…)

Nog steeds niet overtuigd ? 🙂
Lees dan de volgende bronnen van Elke Geraerts:

mentaal kapitaalMeer over Elke Geraerts en haar boek “Mentaal kapitaal”:

 
 
 

"Zen is de kunst met alle dingen te dansen."

Back To Top