Stiltepaviljoen: Boeddha en Manjushri onderweg naar Halle
Het stiltepaviljoen – de nieuwe zendojo – begint zo langzaam aan vorm te krijgen. Terwijl de bouwwerken in het atelier van start gaan begint de inkleding aan de binnenkant ook aan een nieuw leven. In een zendojo hoort een nieuwe Boeddha, aangepast aan de grootte van het gebouw. We hebben gekozen, in overleg met de architect, voor een meditatieboeddha in hout zoals de dojo die ook volledig in hout wordt opgetrokken.
Boeddha, de ontwaakte
Het boeddhabeeld is ongeveer 60 cm hoog, weegt 5,5 kilo en is uitgesneden in het superfijne Gambhar hout uit Bodh Gaya. Bodh Gaya is de plaats waar Boeddha volgens de overlevering zes weken lang in meditatie zat en ontwaakte. Hij zit op voetstuk dat de vorm heeft van een lotusbloem en de handen rusten in dhyana – de mudra van de meditatie. Het lichaam van de Boeddha is heel present aanwezig in het beeld in analogie met onze beoefening die een beoefening is die via het lichaam verloopt.
Manjushri, de wijsheid
Kanon, de bodhisattva van het mededogen krijgt het gezelschap van Manjushri. Manjushri is de emanatie van de wijsheid. Ook In vroege Mahayana teksten, genaamd “Prajnaparamita Sutra” werd Manjushride belichaming van transcendente wijsheid genoemd.
In het zenboeddhisme worden mededogen en wijsheid samen beoefend. Geen mededogen zonder wijsheid en geen wijsheid zonder mededogen. Manjushri wordt traditioneel op een altaar in de dojo geplaatst. Het beeld is 25 cm hoog en komt uit China. Het is handgemaakt in koper naar het voorbeeld van een beeld uit het 18 de eeuw uit China.