Skip to content

Stiltepaviljoen – De 1000 soetra’s challenge

Een uitdaging voor iedereen

Om de nieuwe zendojo – Stiltepaviljoen – in opbouw de nodige bescherming te geven hebben we 1000 handgeschreven kopiën van de Hartsoetra, de Hannya Shingyo nodig . Deze kopiën zullen we verwerken in de zoldering en de vloer van het zenpaviljoen.

Soetra-kopiëren was een manier om het Boeddhisme te verspreiden toen de druktechnologie nog niet was uitgevonden en kende in die periode zijn hoogtijdagen. Vandaag is het net als de theeceremonie, het naaien van de kesa, de meditatie…, een mooie oefening om gemoedsrust te brengen op je spirituele weg. Het is tegelijkertijd een manier om de Hartsoetra te bestuderen.
 

Zicht op de nieuwe zendojo.

Iedereen is welkom om mee te helpen aan de uitdaging deze duizend kopijen tijdig te verwezenlijken !

Het enige wat je nodig hebt is de tekst van de Hartsoetra, papier (chloorvrij en van duurzame herkomst) en een pen of stylo.

Je mag de soetra kopiëren in een taal naar je voorkeur: het Nederlands, Frans of Engels; in het Kanbun (het Sino-Japans waarmee we de Hartsoetra reciteren) of in Chinese kanji’s. Het plaatsen van een gelijnd blad onderaan je papier vergemakkelijkt het schrijven.

Onderaan schrijf je je naam en de datum waarop je de soetra gekopieerd hebt, de plaats waar je het gekopieerd hebt en het onderwerp van een goede wens (bv. “rust en harmonie in de dojo”).

Update van 22/11

Deadline om de kopijen in te leveren is eind januari 2023: dan begint de aannemer met de bouw van het paviljoen.

Vele mensen zijn reeds begonnen met het schrijven.
Doe mee met hen en leer hiermee ook de Hart-soetra!

Hannya Shingyo in het Nederlands

Hannya Shingyo en Français

Hannya Shingyo in English

Hannya Shingyo in Kanbun (Sino-Japans)

Gelijnd papier

On the Practice of Shakyo (Tracing the Sutras)

Een gedetailleerde handleiding op de site van de Sotoshu

"Zen is de kunst met alle dingen te dansen."

Back To Top