skip to Main Content

Meditatie Voormiddag – zondag 29 /08

Zafu In De Tuin Van De Dojo

Door deel te nemen aan de zenboeddhistische meditatie in de dojo helpen we onszelf en mekaar om samen op een zinvolle manier in verbinding te blijven.

Stilstaan bij wat werkelijk telt.

Op zondag 29 augustus kan je in de zendojo deelnemen aan een meditatie-voormiddag.
Je kan eveneens online volgen via MIXLR .

De beoefening van zenmeditatie is zonder twijfel heilzaam voor lichaam en geest : het vermindert stress, angst, woede, versterkt het zenuwstelsel enz… . Dit zijn allemaal goede redenen om te mediteren, maar uiteindelijk beoefenen boeddhisten zazen om kennis over zichzelf op te doen, om een heldere en objectieve kijk op zichzelf te ontwikkelen. Vanuit boeddhistisch perspectief is ons voornaamste probleem gehechtheid aan een verkeerde visie over wie we werkelijk zijn.

Zazen is terugkeren naar onze ware aard, onze ware aard observeren, de rust van de geest voelen en zien. Het is de heldere en natuurlijke ervaring van de ware aard van de geest, zittend op een kussen tussen hemel en aarde. Wat we in het Zenboeddhsisme de “gewone” geest noemen is niet het gewone van wat we gewoon zijn te ervaren in het dagelijks leven.

De “gewone geest” is een geest die één is met de kosmos, een geest die ontdaan is van elke vorm van mentale grijpen. Zo gewoon als het in- en uitademen van ons lichaam, op een stille en subtiele manier aanwezig, zonder enige aandacht op te eisen, er gewoon zijn. Meebewegen met de frele bries die zachtjes onze kale schedel streelt of met de dansende blaadjes die zich meegaand met de wind op de grond laten vallen. 

Uurrooster

De meditatietijden en -duur worden aangegeven met de gepaste klanken. De meditatie wordt begeleid met richtlijnen voor de meditatiehouding . Om 10 uur kan je deelnemen aan een teisho – onderricht in de dojo.
De volledige voormiddag wordt uitgezonden via MIXLR .

  • 07u00 – 07u30 – Onthaal
  • 07u30 – 09u00 – Zazen/kinhin/zazen
  • 09u00 – 09u15 – Ochtendceremonie
  • 09u15 – 10u00 – Koffie- Thee
  • 10u00 – 10u45 – Teisho – Onderricht in de dojo
  • 10u45 – 11u15 – Koffie- Thee
  • 11u15 – 12u45 – Zazen/Kinhin/zazen

    Bijdrage: 10 euro – verminderd tarief : 6 euro

Personen die online volgen hoeven zich niet in te schrijven.

Annemie Genshin

Zazen is gaan waar we niet kunnen gaan, zonder twijfel, zonder angst
met een open hart

Back To Top