Skip to content

De wereld van zen, van West naar Oost

Banner Expo Foto

De fototentoonstelling De Wereld van zen, van West naar Oost, was zien in CC ’t Vondel van 3 tot 30 november 2016. Sinds het einde van de jaren zestig is zenboeddhisme in het Westen geïntroduceerd. Einde jaren ’80 werd ook in Halle een zendojo opgestart die tot op vandaag werkzaam is. Deze fototentoonstelling geeft een inkijk in de beoefening van zen: de meditatie, de rituelen, de beelden, de attributen en alles wat bij de beoefening hoort.

De foto’s zijn gemaakt door de beoefenaars zelf en tonen verschillende plaatsen: de dojo van Halle, de verschillende retraites in België, zen tempel Kosan Ryumon Ji  en de hoofdtempel La Gendronnière alsook enkele belangrijke tempels in Japan. Immers zen is niet enkel geestelijk onderweg zijn maar vergt dat mensen soms afstanden afleggen om naar het centrum te gaan of gewoon de leraar te ontmoeten.

Zen is een vorm van meditatie die zijn oorsprong kent in India vijfhonderd jaar voor onze jaartelling in de historische figuur van Shakyamuni Boeddha. Daarna maakte zenboeddhisme een rijke ontwikkeling door toen deze in contact kwam met verschillende culturen. In China nam hij elementen uit het Taoisme en Confucianisme over. In Japan kende zen een verregaande verfijning. Een reis van meer dan duizend jaar.

Nu zen in het Westen geïntroduceerd is, blijft de voortdurende uitwisseling tussen de Oosterse en Westerse cultuur een rol spelen. Westerse beoefenaars reizen naar Japan en Japanse monniken verkennen hoe zen hier tot bloei komt. De wereld van zen biedt een reis van hier naar ginder en terug.

Credit coverfoto: David Gabriel Fischer

De fotografen

Annemie Genshin Van Attenhoven
Cathy Vanleene
David Gabriël Fischer
Eric Tcheou
Konrad Kosan Maquestieau

 


Deze tentoonstelling wordt georganiseerd in het kader van November Wereldmaand van de stad Halle.

Ze is tevens opgenomen in het officiële programma van de Japanse ambassade naar aanleiding van 150 Years of Friendship between Japan and Belgium

Met de steun van de stad Halle

logo-wereldmaand

japan_ambassy_150years_logo_vecto_rgb

"Zazen is gaan waar we niet kunnen gaan, zonder twijfel, zonder angst met een open hart".

Back To Top