Skip to content

In Beeld – Meditatie -weekend – 23-24 sept.

Het weekend van 23 – 24 september organiseerde de Shodo Dojo een sesshin – meditatieweekend – in Het Stilte Paviljoen dat goed gevuld was.
Tijdens een sesshin beoefenen we zazen – de zen-meditatie. Het is de basis van onze beoefening die niet alleen rust brengt in de geest maar ook een stabiliteit geeft aan ons bestaan.


Tijdens een sesshin beoefenen we niet enkele zazen maar alle andere activiteiten die met dezelfde geest als zazen worden uitgevoerd. Samu is één van die activiteiten. samu is een Japans woord dat staat voor”werken in aandacht”. In zenkloosters is samu een integraal onderdeel van het dagelijks leven. Het is de voortzetting van de meditatie in alle activiteiten van het dagelijks leven.

Op die manier kunnen we onze spirituele praktijk de ganse dag verdiepen. Het kan ook «meditatie in beweging» genoemd worden. Samu laat ons toe om de concentratie van zazen in de dagelijkse activiteiten te beoefenen, en zo bijvoorbeeld op een vreedzame manier te werken.

In het zenboeddhisme is het concept van samu geworteld in het idee dat alle aspecten van het leven een middel zijn voor spirituele oefening.

"Zazen is gaan waar we niet kunnen gaan, zonder twijfel, zonder angst met een open hart".

Back To Top